Suntem întrebați în mod repetat dacă pe lângă analizele de igienă și a valorilor de bază putem oferi și analize despre teste cu făina noastră integrală în domeniul panificație sau chiar o amilograma pentru fiecare făină în parte.
Pentru cei care nu cunosc termenii, conform dexonline:
- amilograma este o diagramă înregistrată la amilograf;
- diagrama este o reprezentare grafică schematică a unui obiect (în cazul nostru este vorba de produsele BioFarmland);
- amilograful este un aparat care măsoară și înregistrează consistența gelului de amidon dintr-o făină pentru a determina capacitate de panificație a acesteia.
Modul nostru de procesare
Noi suntem fermieri și în același timp avem denumirea de producători de materie primă. Ne considerăm mai mult fermieri decât producători. Suntem fermieri foarte recunoscătorii mamei natură pentru toate bogățiile pe care ni le oferă dar în condițiile ei reale de temperatură, apă sau vreme și de aceea NU intervenim asupra recoltelor.
Am ales ca produsele noastră să fie neprocesate, cât mai pure și de aceea NU folosim adaosuri care să „îmbunătățească” făina noastră integrală. Nu folosim nici măcar adaosuri naturale așa cum se mai practică în domeniul procesării cerealelor.
Prioritatea noastră este și va fi mereu calitatea nutritivă a făinii.
Ca rezultat al modului nostru de lucru și al principiilor noastre descrise în frazele de mai sus proprietățile făinii noastre integrale variază de la an la an în funcție de condițiile/parametrii/contextul anului respectiv. În viziunea noastră asta înseamnă ca un produs să fie 100% curat ecologic.
Știm că pentru domeniul panificației o făină bună înseamnă o pâine pufoasă sau mai în glumă - cu cât mai multe găuri are pâinea cu atât este mai bună făina - :). Ceea ce considerăm a fi fals și nu reprezintă viziunea și valorile noastre. O făină bună poate fi o făină bună dar asta nu înseamnă că este și sănătoasă pentru corpul nostru.
De obicei făina bună din spatele acestor pâini apreciate conține și un gluten îmbunătățit mai „puternic” pentru a obține pufoșenia estetică.
Ce încă poate nu știe foarte multă lume este că acest gluten îmbunătățit este dăunător organismului uman. De aici a apărut și intoleranța la gluten.
Glutenul din făina noastră
Vreau să înțelegem că momentan există, să le numim simplist, două tipuri de gluten:
- un gluten ce se găsește în starea lui naturală în cereale;
- un gluten denaturat care se îmbunătățește/îmbogățește prin selecție sau în timpul procesării cerealelor.
BioFarmland rămâne mereu fidelă glutenului oferit de natură și refuză să îl îmbunătățească în vreun fel.
Cerealele cultivate de noi conțin gluten într-o cantitate asemenătoare ca și alte cereale ,,clasice”. Însă, acesta se găsește într-o formă naturală și din acest motiv consumul cerealelor și făinilor noastre nu provoacă efectele secundare declanșate de un glutenul prea denaturat.
La ferma noastră sau acasă facem săptămânal pâine de casă doar cu făina noastră și suntem foarte mulțumiți de rezultat chiar dacă nu prezintă gradul de pufoșenie promovat de industria panificației. Pentru noi este simplu: Alegem oricând sănătos în loc de pufos!
Cereale antice
Mulți dintre clienții noști știu că cerealele cultivate de noi sunt cereale antice, în sepecial spelta și einkorn. Aceste cereale antice sunt considerate strămoșii cerealelor de astăzi. Ele conțin mai mulți nutrienți și nu sunt selectate doar în baza unei amilograme.
Deși numite antice, au rămas soiuri armoniase pentru trup și suflet. Chiar dacă au randament mai mic le preferăm pentru că sunt bogate în nutrienți, ceea ce înseamnă hrană adevărată pentru corp. Suntem de părere că nu avem nevoie de calorii, avem nevoie de nutrienți! Mai ales în zilele noastre.
Credem în faina integrală din cereale antice care are și un gust mai aparte, mai special. Credem mai mult în cerealele antice pentru că nu au fost selectate timp de zeci de ani de zile urmărind un gluten îmbunătățit mai „puternic” și pentru că nu au fost selectate pentru un randament cât mai mare. Sunt așa cum le-a creat natura.