Se frământă un aluat din făină proaspătă de grau einkorn și apă. Când aluatul nu se mai lipește de mana, se modelază în palme bila de aluat astfel încât faina de la suprafață să fie incorporată.
Se așează în vasul în care am frământat și am presărat făina pentru a nu se lipi și se acoperă cu un capac potrivit, apoi cu un ștergar.
După 40-45 de minute pregătim coacerea. Se pune o tigaie de oțel fără teflon (teflonul este toxic: la temperaturi mari degajă substanțe otrăvitoare), pe ochiul mare al aragazului. Se porționează aluatul: se fac porțiile în funcție de mărimea tigăii. O biluță cu dimensiunea cam a 2 ouă de găină asigură o lipie cam de 15 cm. Cu butonul așezat la 1/2 se aprinde aragazul și se încinge tigaia.
Se ia prima porție din aluat, se curăță de făina în exces și se strânge intre palme formând o bilă. Când porția de aluat a ajuns corespunzătoare, adică faina s-a incorporat, se presară puțină făină pe un blat, iar porția de aluat se presează ușor cu palmele.
Se întoarce de mai multe ori punând câte puțină făină pentru a nu se lipi și uniformizând făina pe suprafața aluatului. Se subțiază cât permite textura aluatului. Când este gata se ia între palme și se trece de pe o palmă pe alta pentru a scutura făina și a presa aluatul. Se poate folosi și un sucitor. Se așează în tigaie. În acest timp se ia următoarea porție de aluat și se repetă operațiile descrise.
Când s-a copt se întoarce și pe cealaltă parte. Daca lipia s-a curbat apăsați pentru scurt timp cu o lingură de lemn sau puneți o ceașcă potrivită. Coaptă se curățește cu lama unui cuțit de faină și eventualele zone arse și se pune într-un ștergar.
Sunt foarte benefice călduțe, mestecate bine și nu înghițite dând curs gusturilor înșelătoare. Așa, apare mulțumirea și viața devine mai bogată. Lipiile se usucă repede. Pentru a fi păstrate pentru a doua zi, se pot unge cu ulei când sânt călduțe: cu degetele ce acoperă gura sticlei de ulei unse cu ulei se unge lipia pe o față.
Nu se pune ulei în compoziție.
Poftă bună!