Într-un vas corespunzător (eu folosesc din ceramică) se amestecă cu o furculiță maiaua și apa apoi împreună cu făina einkorn până se obține o compoziție omogenă vârtoasă. Se acoperă cu un capac potrivit, ștergar și o țesătură de lână și se pune la dospit într-un loc cald.
Când s-a dospit se toarnă compoziția într-o formă din tablă pentru checuri (formele în care coc au 26x5,5 cu 30x10 și înălțimea de 5,5 cm), tapetate cu frunze, iar iarna cu hârtie pentru copt fară chimicale. Se lasă în tavă cca 45 de minute la dospit.
Eu aprind focul la sobă și pun tăvile lângă sobă. După ce lemnele au ars, așez jarul în față și puțin pe lateral, așez pirostria și un grilaj folosit la cuptorul aragazului, iar pe acesta așez cele două tăvi.
Cam după 15 minute le întorc, iar după 30 de minute, când aluatul s-a întărit, scot pâinile din tăvi, îndepărtez hârtia sau frunzele și le așez din nou pe grilaj întorcându-le pe toate fețele pentru a se coace bine. Pâinea este coaptă bine când, ciocănită cu degetul, sună înfundat.
Se consumă a doua zi. Este bună și după 2-3 zile. Coaja iese tare, însă miezul este pufos. Mestecată corespunzător până dispare gustul și se transforma în lichid aduce sănătate și mulțumire.
Prepararea hranei sănătoase în gospodărie și mai ales a pâinii, care este unul dintre alimentele importante lăsate nouă, aduce beneficii în viața noastră. Cu timpul când organismul se mai curățește de toxine mintea și trupul se înviorează, gândurile devin mai luminoase și viață mai bogată.