În familia noastră se folosește arpacașul ca înlocuitor și o alternativă la orez. Considerăm că arpacașul este o altenativă integrală și mai locală - de pe meleagurile noastre în comparație cu orezul.
Nouă ne place să-l servim împreună cu un Wok de legume (de exp. broccoli, varză, morcovi, varza de bruxelle, conopidă), cu condimente asiatice (de ex curry) sau stins cu lapte de soia/cocos.
Vă las mai jos câteva rețete cu arpacaș adorate de cei mici și cei mari din casa noastră. Rețetele mele sunt o propunere. Dacă vrei le poți modifica după propriile dorințe și chiar te încurajez să testezi propriile idei.
Salată cu Arpacaș - 2 porții
Ingrediente salată:
- 250gr arpacaș;
- 500ml apă;
- ¾ Sarea Florilor sau 1/2 linguriță sare grunjoasă;
- 20g ceapă sau o ceapă mică;
- 1 cățel de usturoi pisat;
- 100gr ardei sau 1 bucată medie;
- 70g castraveți murați;
Ingrediente sos salată:
- 1 lingură muștar;
- 1/2 linguriță Sarea Florilor;
- 1/2 linguriță piper;
- 2 linguri oțet de mere;
- 3-4 linguri ulei de măsline;
- opțional pentru un sos mai lichid și mai mult se adaugă 1-2 linguri de lapte din soia.
Ustensile:
- oală cu presiune sau orice oală.
Se pun la fiert cele 250gr de arpacaș cu Sarea Florilor în 500ml apă timp de 20 de minute în oala cu presiune (dacă folosiți un altfel de oală timpul de fierbere va fi mai mare).
Cât timp fierbe arpacașul pregătiți celelalte ingrediente în ordinea pe care o doriți și tăiați în forma pe care o vreți. Amestecați sosul și lăsați-l un pic să respire.
Când arpacașul este aproape rece dar încă cald se adaugă celelalte ingrediente iar la final sosul.
Această salată este o rețetă care se poate pregăti pentru mic dejun, prânz sau cină. Este o salată potrivită pentru oricare masă a zilei.
Arpacaș cu Nucă și Lămâie pentru Mic dejun sau desert
Ingrediente:
- 250gr arpacaș;
- 500ml apă;
- 1/2 linguriță sare;
- 2 linguri de îndulcitor preferat;
- 7 linguri nucă rasă / 50gr nucă românească sau alte preferințe;
- Puțină zeamă de lămâie.
- opțional se poate adăuga coaja întreagă de la lămâie.
Ustensile:
- oală cu presiune sau orice oală.
Se pun la fiert cele 250gr de arpacaș cu sare în 500ml apă timp de 20 de minute în oala cu presiune (dacă folosiți un altfel de oală timpul de fierbere va fi mai mare).
Când arpacașul este aproape rece dar încă cald se adaugă celelalte ingrediente și se potrivește la gust cu mai mult îndulcitor dacă este necesar. Unii îndulcitori sunt mai puțin sau mai mult concentrați în comparație cu alții.
Arpacaș cu Tofu, unt de semințe și Lămâie
Aceasta este o rețetă pe care o recomand sportivilor după antrenamentele grele sau mai grele. Are un index glicemic mai mic și conținut mai mare proteic.
Ingrediente:
-
250gr arpacaș;
-
500ml apă;
-
1/2 linguriță sare;
-
200gr tofu fără sare;
-
1-2 linguri de unt de migdale sau de alune;
-
opțional coajă de lămâie pentru un gust de „cheesecake”.
Ustensile:
-
oală cu presiune sau orice oală.
Se pun la fiert cele 250gr de arpacaș cu sare în 500ml apă timp de 20 de minute în oala cu presiune (dacă folosiți un altfel de oală timpul de fierbere va fi mai mare).
Când arpacașul este aproape rece dar încă cald se adaugă celelalte ingrediente și se zdrobesc cu o furculiță.
Arpacaș Brownie style
Ingrediente:
- 250gr arpacaș;
- 500ml apă;
- 1/2 linguriță sare;
- 2 linguri de îndulcitor preferat;
- 7 linguri nucă zdrobită / 50gr nucă românească sau alte preferințe;
- 2 linguri de cacao;
- 2 linguri de unt alune/migdale/arahide.
Ustensile:
- oală cu presiune sau orice oală.
Se pun la fiert cele 250gr de arpacaș cu sare în 500ml apă timp de 20 de minute în oala cu presiune (dacă folosiți un altfel de oală timpul de fierbere va fi mai mare).
Când arpacașul este aproape rece dar încă cald se adaugă celelalte ingrediente și se potrivește la gust cu mai mult îndulcitor dacă este necesar. Unii îndulcitori sunt mai puțin sau mai mult concentrați în comparație cu alții.
Arpacaș cu Alune, Curmale și Scorțișoară
Ingrediente:
- 250gr arpacaș;
- 500ml apă;
- 1/2 linguriță sare;
- 2 linguri de îndulcitor preferat;
- 2 lingurițe scorțișoară;
- 2 linguri unt de alune sau de migdale;
- 4 curmale mari sau 8 mai mici.
Ustensile:
- oală cu presiune sau orice oală.
Se pun la fiert cele 250gr de arpacaș cu sare în 500ml apă timp de 20 de minute în oala cu presiune (dacă folosiți un altfel de oală timpul de fierbere va fi mai mare).
Cât timp fierbe arpacașul tăiați în cubulețe curmalele.
Când arpacașul este aproape rece dar încă cald se adaugă celelalte ingrediente, se amestecă și se potrivește la gust cu mai mult îndulcitor dacă este necesar.
De servit la mic dejun, cină sau în loc de desert.
Poftă bună!