Pâine din făină integrală cu maia (aluat acru)

Pâine din făină integrală cu maia (aluat acru)
Aici este o rețetă pentru cei care vor să treacă la următorul nivel în pregătirea pâinii. Spun asta pentru că această rețetă necesită o atenție mai mare.

Pentru starter-ul de maia sau aluat acru ai nevoie de: Se amestecă toate ingredientele într-un bol sau castron (preferabil din ceramică) şi se lasă acoperit 3 zile la temperatura camerei. Recipientul nu trebuie închis ermetic pentru că maia are nevoie să respire pentru a se dezvolta. Se amestecă zilnic iar în a 3-a zi starter-ul este crescut şi are miros şi gust acru.

Când maia este gata și vreți să faceți pâine din făină integrală ai nevoie de următoarele ingrediente: Se amestecă toate ingredientele şi se lasă 12 ore la temperatura camerei, acoperit cu prosop ud. Vara când este foarte cald sunt suficiente 6 ore. Dacă stă prea mult aluatul se face acrisor la gust.

Se iau 100g din acest aluat pentru a avea maia pregătită pentru data viitoare. Maia se poate păstra într-un borcan de sticlă cu capac în frigider (maxim 1 - 2 săptămâni).

După ce s-a luat maia pentru o altă pâine în aluatul rămas se adaugă următoarele: Se amestecă foarte bine toate ingredientele şi se acoperă cu un prosop ud, pentru 1 oră după care aluatul se pune în tavă sau froma de chec căptușită cu hârtie de copt.

Se lasă 30 minute la „odihnă” în tavă timp în care se preîncălzește cuptorul.
Apoi se pune tava în cuptor astfel:
  • primele 10min la o temperatură de 250° C;
  • iar următoarele 45min lao temperatură de 180° C.
În partea de jos în cuptor se pune se pune un vas cu apă.

Te rog să ne trimiți și nouă fotografii cu pâinea pe care o faci. Suntem tare curioși să vedem cum este folosită făina noastră :).

Poftă bună!

foto pâine prezentare ©Ana A. Negru
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!