Ingrediente:
- 300g faina Einkorn;
- 200g făină de grâu tip 0, cu conținut ridicat de proteine (peste 14%);
- 400ml apă la temp 25 grade C;
- 125g maia;
- 13g sare.
Mod de preparare:
1. Ne asigurăm că avem o maia activă. Eu o hrănesc cu 6-8h înainte să fac pâinea, dar o păstrez la temperatura camerei (o recomandare pentru cum să începi o maia de la zero);
2. Se amestecă întreaga cantitate de făină cu apă și se lasă 30 min la „odihnit" (proces autoliza);
3. Se încorporează maiaua în amestecul de mai sus și se lasă 1h la temperatura camerei;
4. Se adaugă sarea și se lasă alte 30 min la temperatura camerei;
5. Se începe prima împăturire (eng. fold), se lasă 30 de minute la odihnit, după care se continuă cu alte 2 împăturiri la interval de 30 de minute;
6. Se lasă aluatul la dospit la o temperatură de aprox 25 de grade timp de 2h;
7. Se pune aluatul în forme specifice de pâine (Banneton) și se lasă la frigider peste noapte;
8. A doua zi se încinge cuptorul la 250 grade, se pune pâinea din Banneton într-o oală de fontă, se taie în cruce cu o lamă și se coace cu capac timp de 20 min. Se scoate apoi capacul și se mai coace 20 min la 220 grade. După coacere se scoate din oala de fontă și se lasă minim 1h înainte de a o tăia. E foarte greu să reziști tentației, dar vă asigur că va merita. Va ieși o pâine cu o coajă crocantă și un miez moale și elastic. Se poate servi cu orice fel de mâncare, dar vă recomand combinația cu unt și miere alături de un ceai de roiniță.
Spor la copt!
Valentin Timofte
Urmărește-l pe Valentin pe instagram aici și pe facebook aici.